Ministerul Apărării Naționale va organiza o comisie care va analiza modul în care fosta conducere a instituției a acordat gradele militare, cele acordate pe nedrept urmând să fie retrase, a declarat, joi, la Galați, ministrul de resort, Corneliu Dobrițoiu.
„Fenomenul este unul foarte amplu. Noi vom organiza o comisie de analiză a fiecărui caz în parte, în așa fel încât la sfârșitul acestui proces de scurtă durată să adoptăm măsurile administrative și legale necesare în scopul retragerii gradelor oferite în mod oneros și redării demnității și respectului pentru gradul militar”, a declarat, joi, ministrul Apărării, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Dobrițoiu, chiar dacă aceste grade au fost acordate unor cadre în rezervă, ele nu sunt mai puțin importante, iar avansarea de la soldat sau absolvent la gradul de colonel este una jignitoare pentru armată.
„De regulă, avansările cadrelor militare în rezervă se fac în urma unor activități de pregătire a rezervei, activități care se încheie cu unele aprecieri de serviciu. În baza acestor aprecieri oamenii se avansează în câte o treaptă, nu ca Făt-Frumos, Fiul Iepei, să crească într-o noapte cât alții în zece ani. Fiecare grad are impactul lui emoțional și valoarea lui simbolistică, ori în momentul în care cineva care nici nu a trecut prin armată, sau când a văzut armata a excclamat «Uite, mamă, trec soldații!», a ajuns de la soldat sau de la absolvent la gradul de colonel este mult prea mult, iar instituția aceasta nu merită jignită în acest fel”, a cocnchis Dobrițoiu.
Ministrul Apărării Naționale s-a aflat, joi după-amiază, la Galați, unde a participat la ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor care fac parte din Elementul de Comandă și Control Zabul și a Batalionului 1 Manevră.
Evenimentul a avut loc la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, din Galați. La acțiune au luat parte, pe lângă cei 650 de militari și cadre militare în activitate și în rezervă, reprezentanți ai autorităților locale și rude ale militarilor.